nuttige informatie over het voeren van zoogkoeien en vleesvee - door Voerwaarts.nl

Bij vleesveerassen met een goed groeivermogen zoals Blonde d’Aquitaine, Limousin, Marchigiana, Piemontese, kalveren van melktypische rassen en eventueel Charolais is met de juiste voeding een grote invloed op het groeitraject en de vleeskwaliteit te realiseren. In de laatste fase van het afmesten (rijping), kunt u naast een hoog slacht gewicht een behoorlijke invloed op de kwaliteit van het vlees uitoefenen.

Kleinschalige vleesveehouders fokken en mesten hun vee vaak onder andere omstandigheden dan de grote vleesveehouderijen. Zo is er vaak geen snijmais beschikbaar en wordt er vaak extensiever gewerkt. Wij bieden een specifiek voerschema voor de kleinschalige houderij van deze rassen

Er is een grote verscheidenheid aan rundveerassen die voor vleesproductie worden ingezet. Als u het vlees zelf verkoopt, weet u als geen ander hoe belangrijk een goede vleeskwaliteit is.

Gemarmerd vlees of vlees doorregen met smakelijk vet zijn kenmerken van rundvlees waar topkoks vlees op afrekenen. De vorming van vet in de spieren gebeurt pas naar het einde van de afmesting toe*. In de laatste fase van het afmesten (rijping), kunt u nog een behoorlijke invloed op de kwaliteit van het vlees uitoefenen. Met onze voersoorten en voerschema’s helpen we u daar graag bij.

(* Bron: Prof. dr. S. De Smet, Universiteit Gent)

Download hier onderstaand voerschema als PDF of bekijk het hieronder:

Voerschema vleesvee standaard
geschikt voor o.a. Blonde d’aquitaine, Limousin, Piemontese, Marchigiana, kalveren van melktypische rassen en eventueel Charolais rund.

Schema voor moederloze opfok

Bereidingswijze Vite Kalvermelk 40MMP en aandachtspunten opfok

  • Meng melkpoeder met een watertemperatuur van 45° tot 50°C.
    Drinktemperatuur: 39° to 41°C
  • Let op de correcte concentratie: In één liter melk 140 gram poeder. 140g poeder + 860ml water: 1,40kg melkpoeder + 8,60L water maakt 10 liter melk
  • Bij een automaat die ingesteld wordt met een hoeveelheid poeder per liter water, voegt u 163g melkpoeder per liter water toe.
  • Gebruik altijd vers en schoon drinkwater.
  • Kapotte spenen bij speenemmer of automaat direct vervangen.
  • Indien de dagtemperatuur <0°C is, de voerhoeveelheid met minimaal 10% verhogen om de aan de benodigde extra energievoorziening te voldoen.
  • Vanaf de 2e week is het goed om vers drinkwater te verstrekken. Let op de temperatuur van het water. Het drinken van te koud water kost het kalf veel energie om dit in het lichaam op te warmen.
  • Het gebruik van een kalverdekje (bodywarmer) en/of warmtelamp in de eerste 3 weken is aan te raden om energieverspilling van het kalf te voorkomen. Het draagt bij aan een lager voerverbruik.

Kalf bij zoogkoe

Indien een meer extensieve opfok gewenst is, adviseren wij u het ‘opfokschema vleeskalveren traaggroeiend

Intensief afmesten (op stal)

Afmesten van ossen of oude koeien

Het vleesveevoer van Voerwaarts is in zakken van 20kg verkrijgbaar bij verkooppunten door heel Nederland. Informeer naar onze dealeradressen, vraag naar Voerwaarts voer bij uw dealer  of bestel via Hobbyfarming.nl (voordelig vanaf 250kg totaalbestelling) of 123voer.nl (per zak per postpakket).

Voerwaarts BV
Kapelweg 9
7065AN Sinderen
Email: info@voerwaarts.nl
Whatsapp: 06 13125684 (niet bellen)
Tel. 0315 – 230083