nuttige informatie over het voeren van zoogkoeien en vleesvee - door Voerwaarts.nl

Traag groeiende rassen zoals Hereford, Brandrode rund, Groninger Blaarkop, Galloway-rund en Lakenvelder worden vrijwel altijd extensief gehouden. Waar ‘t bij luxe bevleesde rassen draait om een hoge groei, hoog aflevergewicht en een efficiënte voerbenutting, gaat het bij traag groeiend vleesvee om een gezonde geleidelijke groei en een excellente vleeskwaliteit met sublieme smaak.

Traag groeiende rassen passen zeer goed in de maatschappelijke slow food tendens, bij de beweiding van natuurgebieden, duurzaamheid, kleinschalige houderij en bij vermarkting als streekproduct. Deze sobere rassen gedijen doorgaans vrij goed op slechts gras of hooi. Toch is een aanvulling in met name mineralen en soms ook energie gewenst om de gewenste doelen te bereiken. Kuilvoer en hooi bevatten vaak te weinig mineralen of de mineralen in de verkeerde verhoudingen. Ook vers gras kan, afhankelijk van de grondsoort of het onderhoud van de weide, niet altijd voldoen aan alle eisen voor een gezond rantsoen. De standaard beschikbare vleesveevoeders richten zich vaak alleen op de luxe rassen of op rosé en passen niet goed bij deze traag groeiende rassen en de benoemde tendens. En specifieke aanvullende voeding voor extensief gehouden traag groeiende rassen is daarom aan te bevelen. Uit het assortiment van Voerwaarts passen de Circulaire vleesveevoeders, 100% gemaakt van rest- en retourstromen van humane voeding, uitstekend bij traaggroeiende rassen.

Unieke verkoopargumenten voor boerderijvlees 
Verkoopt u het vlees van uw rundvee aan huis? Dan heeft u met het voeren van circulair voer een extra goed verhaal. Met Voerwaarts circulair krijgt uw vee voer;

 • dat niet concurreert met humane voeding
 • gemaakt van rest- en retourstromen van humane voeding
 • waarvoor geen landbouwgrond is gebruikt
 • zonder granen, sojaproducten of andere voor dieren geteelde ingrediënten
 • met een zeer lage CO2-footprint

Voerschema traag groeiend vleesvee
Zoals Hereford, Lakenvelder rund, Groninger blaarkop, Brandrode rund, Galloway rund, schotse Hooglanders, Aberdeen Angus, Dexter, Dahomey rund, Wagyu rund en eventueel Charolais rund.

Moederloze opfok

Bereidingswijze melk & aandachtspunten opfok:

 • Meng melkpoeder met een watertemperatuur van 45° tot 50°C.
  Drinktemperatuur: 39° to 41°C
 • Let op de correcte concentratie: In één liter melk bevat 125 gram poeder. 125g poeder + 875ml water: 1,25kg melkpoeder + 8,75L water maakt 10 liter melk
 • Gebruik altijd vers en schoon drinkwater.
 • Een kapotte speen van de speenemmer direct vervangen.
 • Indien de dagtemperatuur <0°C is, de voerhoeveelheid met minimaal 10% verhogen om de aan de benodigde extra energievoorziening te voldoen.
 • Vanaf de 2e week is het goed om vers drinkwater te verstrekken. Let op de temperatuur van het water. Het drinken van te koud water kost het kalf veel energie om dit in het lichaam op te warmen.
 • Het gebruik van een kalverdekje (bodywarmer) en/of warmtelamp in de eerste 3 weken is aan te raden om energieverspilling van het kalf te voorkomen. Het draagt bij aan een lager voerverbruik.

Kalf bij zoogkoe

Gespeend

Afmesten van ossen of oude koeien
Vanaf 3  maanden voor het slachten:
Verstrek Circulaire Vleesveebrok naar behoefte – afhankelijk van de gewenste groeisnelheid. (Advies: maximaal 2,5kg per dag om vervetting te voorkomen). Voer beslist geen snijmais.
Weidegang en / of onbeperkt structuurrijk kuilvoer of hooi.

Het vleesveevoer van Voerwaarts is in zakken van 20kg verkrijgbaar bij verkooppunten door heel Nederland. Informeer naar onze dealeradressen, vraag naar Voerwaarts voer bij uw dealer  of bestel via Hobbyfarming.nl (voordelig vanaf 250kg totaalbestelling) of 123voer.nl (per zak per postpakket).

Voerwaarts BV
Kapelweg 9
7065AN Sinderen
Email: info@voerwaarts.nl
Whatsapp: 06 13125684 (niet bellen)
Tel. 0315 – 230083

Steekwoorden: natuurkoeien, natuurvee, beheersgebied beweiding, natuurgebieden